JYSK - Подобрена амбалажа - East Gate Mall
Назад

JYSK – Подобрена амбалажа

image of the store

Заедно да ја заштитиме животната средина…

Зачувувањето на животната средина е од витално значење за нас. JYSK, започнува со подобрување на пакување на перниците.

Загадувањето е глобален проблем предизвикано од низа урбанистички и климатските промени, а ние со нашето исфрлање на пластиката и патентите ќе придонесеме за да се справиме со него.

Во март 2023 година, сите ергономски перници од асортиманот WELLPUR на JYSK ќе бидат лансирани во продавниците и онлајн со подобрено пакување и производство што заштедува милиони пластични рачки и метални патенти секоја година.

Подобреното пакување и производство заштедува милиони пластични рачки и патенти.

Со отстранување на пластичните рачки на пакувањето и наместо вградување на рачката во картонската кутија, JYSK ќе заштеди 3 милиони пластични рачки секоја година. И со замена на патентите со текстилно затворање, JYSK ќе заштеди 1 милион метални патенти секоја година.

„Горд сум што, заедно со нашите добавувачи, успеавме да ја намалиме употребата на пластика и метал за нашите перници WELLPUR. Имаме уште многу потенцијал да направиме уште повеќе, но ова е мал чекор во вистинската насока за намалување на употребата на непотребни материјали. Добрата работа во овие подобрувања е што намалувањата се секоја година отсега па натаму, така што тоа не е само еднократна придобивка, туку континуирано подобрување“, вели Берит Стокхолм, менаџер на категорија за јоргани и перници во JYSK.

Дел од тековниот фокус

Замената на патентите на вистинските перници ќе биде практично текстилно решение, што значи дека два слоја ткаенина ќе се преклопат и ќе направат меко затворање. За отстранување на пластичните рачки на продажното пакување, од картонската кутија е отсечена вградена рачка.

„Секогаш кога можеме да ја отстраниме непотребната пластика и другите излишни материјали во нашето пакување, треба да го сториме тоа. Секогаш се грижиме амбалажата да не биде помалку практична, а пакувањето треба да ги заштити производите на оптимален начин. Новата, исечена картонска рачка е добар пример за подобрување кое има само предности“, вели Ларс Хог Јенсен, специјалист за развој на пакување во JYSK.

Подобреното пакување и производство на перници WELLPUR е дел од тековниот фокус на JYSK за намалување на употребата на пластика. Претходно, JYSK ја отстрани целата пластична амбалажа на постелнината, со што се заштедува годишно количество од 27 милиони пластични кеси.

Со ова значително ќе се придонесе за отстранување на пластиката од нашето пакување и со тоа ќе придонесеме за намалување на загадувањето и подобрување на околината.