март 2021

Премиерот Заев во посета на „Ист Гејт Мол“

Високи претставници на Владата на Република Северна Македонија, предводени од премиерот, г-дин Зоран Заев, Вицепремиер на Република Македонија, одговорен за економски прашања и координација со економските сектори, г. Фатмир Битиќи, Министер за економија, г-дин Крешник Бектеши, Министер за транспорт и патишта, г-дин Благој Бочварски, како и Градоначалникот на општина Гази Баба, го посетија денеска градилиштето на трговскиот центар Ист Гејт.

Домаќин на високите претставници на Владата беше г. Самир Мане, претседател на Балфин Групацијата и акционер на Скопје Ист Гејт, г-дин Арсим Папранику, член на Управниот одбор, како и Извршниот директор, г-дин Игор Давков, кој објасни за напредокот во градежниот процес и кој информираше за структурата, големината, закупците и активностите.

Премиерот, г-дин Заев, изрази задоволство да биде еден од првите посетители во Ист Гејт Мол, најмодерниот трговски центар на Балканот, кој привлече значајни имиња на брендови од целиот свет. Бидејќи е најголем во регионот по својата бруто површина за изадавње и мешавина на активности, трговскиот центар покрај редовните купувачи ќе привлече многу странски посетители и патници во транзит.

,,Горди сме што Ист Гејт Мол носи реномирани брендови во нашата земја: 250 локални и меѓународни трговски марки. Тоа значи нови работни места кои се совпаѓаат со нашите напори да создадеме поволна работна атмосфера за добро платена работна сила и привлекување нови инвестиции. Градежната индустрија развива 70 активности и значително придонесува за БДП и создавање нови работни места “. – наведува премиерот Заев.

Извршниот директор на Скопје Ист Гејт изјави: ,, Ист Гејт Мол е трговски центар од новата генерација кој развива бруто површина од 160.000м2 и ќе се простира на 5 нивоа и ќе располага со 57.000м2 вкупна површина за изнајмување. Со објект од вакви димензии, Скопје добива најголем мол во регионот кој ќе биде новото место за излегување, забавување и шопинг. Припаѓа на таканаречените “центри-дестинација” заради тоа што нуди повеќе содржини на едно место: широк избор на мода и уникатни брендови, услуги, игротека, 8 кино сали, 7 фини ресторани, оддел за брза храна со 800 места, хипер маркет, салони за мебел и бела техника, и ќе биде единствен мол со опкружување од зелени паркови кои чинат површина од 12,000м2. Воедно со проектот се развиваат инфраструктурни добра како нови улици, нови приоди кон автопатот, осветлување, зелени појаси и паркови. Вкупната инвестиција на Скопје Ист Гејт е 350 милиони евра, а вкупната инвестиција на Ист Гејт Мол изнесува само 103 милиони евра“.

новости

Слични новости

...
,,СОЗДАДОВМЕ РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТАР СО СВЕТСКИ БРЕНДОВИ”

Eксклузивно интервју со Игор Давков извршен директор на Ист Гејт Мол, и Влатко Богоевски извршен директор на “Cushman&Wakefield/FORTONMKA“ (ексклузивен лизиг агент на Ист Гејт Мол)

...
CINEPLEXX СО НОВА ЛОКАЦИЈА ВО ИСТ ГЕЈТ МОЛ

Водечкиот синџир на кинa во Југоисточна Европа инвестира 5 милиони евра во својата најнова локација во трговскиот центар Ист Гејт Мол во Скопје. Кино групацијата CINEPLEXX ја започна изградбата на својата втора локација во Скопје. Церемонијата се одржа во четвртокот, на 15 јули, во новиот трговски центар „Ист Гејт Мол“ каде што членот на Управниот […]

...
Интервју со Проф. д-р Мишко Ралев - UACS

Имавме чест да разговараме со Проф. д-р Мишко Ралев од факултетот за архитектура на Универзитетот Американ Колеџ Скопје (UACS).

...
СОВРЕМЕНА ИНФРАСТРУКТУРА СЕ ЗАВРШУВА ВО РЕОНОТ ОКОЛУ СКОПЈЕ ИСТ ГЕЈТ

Прес со Градоначалникот на Општина Гази Баба, Борис Георгиевски и Извршниот Директор на Скопје Ист Гејт, Игор Давков.

...
ТИНЕКС отвора модерен хипермаркет во Ист Гејт Мол

TINEX го отвора наесен својот прв хипермаркет во склоп на трговски центар, токму во Ист Гејт Мол. TINEX HYPERMARKET ќе биде главниот маркет во трговскиот центар со површина од 2,000 m2.

...
Fashion Group со 8 нови брендови во Ист Гејт Мол

Mодниот лидер во нашиот регион ,,FASHION GRОUP” доаѓа во Ист Гејт Мол со сите свои трговски марки и отвора осум нови проекти на реномирани интернационални брендови,